21. apr, 2019

Gevoel

Gevoel wil niet begrepen worden. Gevoel wil geen plaatsje krijgen of verwerkt worden. Gevoel wil vooral !!! gevoeld !!!! worden.

En toch leren mensen in heel veel trainingen vooral hoe ze om kunnen gaan met hun gevoel. Maar dat hoef je mensen niet te leren. "Uit" jezelf! Word hartstikke boos. Lach ongeneerd en veel. Huil hartverscheurend. Voel je emotie en geef er vorm aan.

Vraag je vooral niet af wat anderen er van vinden. Mochten ze al en oordeel hebben: dat is hun probleem.

Volgens mij wordt in heel veel trainingen vooral geleerd hoe je je gevoel zo sociaal wenselijk mogelijk kunt uiten. Bullshit! Gevoel wil gevoeld en geuit worden. Doe dat op jouw manier. Hooguit kun je in trainingen mensen helpen om hun interne referentiekader belangrijker te laten zijn dan hun externe referentie kader.

Zeggen het gevoel van de ander te snappen is trouwens ook bullshit. Vooral om gewenst gedrag laten zien en jezelf een houding te geven. Nogmaals: gevoel wil niet gesnapt worden. Gevoel wil !!!gevoeld!!! worden.

Je kunt het gevoel van een ander niet snappen. Al helemaal niet als je het zelf niet meegemaakt hebt. Maar ook als je het wel meegemaakt hebt zijn jouw omstandigheden, jouw context en jouw gevoelsleven weer net even anders dan die van de ander. Gevoel is een zeer persoonlijke beleving.

In onze over-gerationaliseerde maatschappij is er maar weinig plaats voor ons gevoel. Er wordt weinig gevoel geuit in het openbaar. Ruimte geven aan het uiten van irritaties en boosheid wordt als een zwakte gezien. Liever ziet de maatschappij dat wij ons beheersen en rationeel blijven. Of ons gevoel op z'n minst beschaafd(???) en professioneel  (???) uiten.

Zelf ben ik een groot voorstander van het uiten van gevoel. Dat is overigens iets anders dan je gevoel uitleven op anderen. Dan heb je blijkbaar al zoveel opgekropt en eigen grenzen overschreden dat het gevoel er alleen nog als agressie uit kan komen.

Ik ben er van overtuigd dat er minder agressie zou zijn als mensen leren om hun gevoel te beleven en te uiten en daarmee hun grenzen te bewaken. Niets wegslikken, negeren of bang zijn voor de reactie van anderen.

Soms zijn mensen voor zichzelf de grootste agressor omdat ze hun eigen grenzen niet kennen en er (ver) overheen gaan. Ik kom het heel vaak tegen. Hooguit wordt er dan gehuild of gevloekt uit onmacht.

In mijn trainingen "Agressie beheersen" wordt daarom uitgebreid aandacht besteed aan het herkennen van je eigen grenzen en hoe je uiting kunt geven aan het gevoel dat dat met zich mee brengt.

In mijn coaching gesprekken is het beleven van gevoel heel belangrijk. Als het gevoel namelijk !!!gevoeld!!! mag worden, is het steeds minder nodig en kan het evolueren in kracht.

Zolang gevoel onderdrukt wordt is het alsof je een gevulde ballon onder water drukt. Hoe harder je drukt hoe groter de tegendruk is.

Als gevoel !!!gevoeld!!! mag worden geeft het uiteindelijk ontspanning. En pas als de ballon leeg loopt komt vanzelf boven drijven waar je echt mee te maken en te dealen hebt.